Förvaring av torrfoder – så förvarar du Royal Canin Dry Food rätt

Royal Canin torrfoderAtt välja rätt slags foder till din hund är inte alltid lätt, särskilt när du som hundägare vill ge din lilla älskling bara det allra bästa. På grund av detta så använder många hundägare Royal Canin Dry Food som kan användas om fullständigt foder eller kombineras med våtfoder eller användas som fodertillskott tack vare dess stora mängder vitaminer, mineraler och övriga näringsämnen. Förvaringen av fodret är jätteviktigt så att torrfodret inte blir dåligt utan tillgodoser din hunds behov. Vi berättar för dig hur du bäst förvarar ditt torrfoder och hur du går tillväga.

Viktigt om torrfodrets livslängd

Även torrfoder har utgångsdatum och får ej ges efter detta. Efter utgångsdatumet så kan tillverkaren inte längre garantera att fodret är färskt eller hälsosamt längre för din hund.

hund torrfoderSåledes så är det viktigt att du känner till om det finns konserveringsmedel i fodret eller inte. naturliga konserveringsmedel som viktiga vitamin E bryts ner snabbare än artificiella ämnen som BHT och BHA. På grund av detta så har naturliga torrfoder kortare livslängder. Torrfoder blir dåligt fortare än våtfoder, efter cirka ett år. Detta bör dock räcka om du använder det varje dag. Efter utgångsdatumet så ska du göra dig av med fodret på rätt och investera i nytt sådant foder och gärna ha det redan tillgängligt så att din hund inte går utan foder plötsligt. Om fodret inte förvaras i sin ursprungliga förpackning med utgångsdatumet så är det smart om du skriver ner det på en lapp och fäster det på fodrets nya förvaring.

Optimal förvaring av Royal Canin torrfoder

Det finns många viktiga faktorer att överväga när du ska förvara torrfoder för hundar och kunna göra det på rätt sätt. Det är inte bara behållaren i sig som är viktig utan också miljön. Mer om detta längre ner.

Förvaringsmetoder

Hur du förvarar Royal Canin Dry Food är inget du ska slarva med för då riskerar du att förstöra fodrets goda smak samt nyttiga vitaminer och andra näringsämnen. Eftersom torrfoder köps i stora mängder så brukar det räcka till fler än bara en måltid. Du förvarar det effektivt genom att använda plomberade förpackningar. Ta därmed ut fodret ur sin ursprungliga förpackning och fyll särskilda behållare med fodret. Detta gäller även mer moderna foderförpackningar som sällan är tillräckliga för att kunna förvara fodret länge. Det är viktigt att fodret förvaras på ett sånt sätt att det är lufttätat och ljustätat. Det ska också vara tätat mot skadedjur så inga gnagare eller insekter kan råka komma in och börja smaska på fodret. Insekter lägger nämligen ägg i fodret som hundarna då får i sig vilket gör att hundarna då drabbas av maskar.

  Viktiga faktorer att överväga när du ska köpa en foderbehållare:

  • Behållaren ska vara tillräckligt stor
  • Behållaren ska vara tätad mot skadedjur
  • Behållaren ska vara ljustätad
  • Behållaren ska vara vattentätad så ingen luftfuktighet kan komma in
  • Behållaren ska vara värmetålig

  Rätt miljö för foderförvaring

  Förutom rätt slags behållare så måste du också välja rätt slags miljö där du lagrar ditt foder, det vill säga, där du har foderbehållaren så att säga. Det bästa är en kall miljö med temperaturer mellan 11-30 grader Celsius, svagt ljus och inte för hög luftfuktighet. Alla dessa faktorer påverkar fodret på ett positivt sätt som bättre smak och textur. Vitaminerna och övriga näringsämnen förstörs inte då utan behålls som din hundvän då får i sig så hennes eller hans hälsa behålls på ett optimalt sätt.

  Viktiga faktorer vid val av förvaringsmiljö

  • Temperaturer mellan 10-30 grader Celsius
  • Svagt ljus
  • Låg luftfuktighet och inget mögel

  Hur påverkar externa faktorer torrfoder?

  torrfoderVälj alltid högkvalitativt foder och näringsrikt foder så kommer din hund alltid att hålla sig pigg och frisk. Hur du förvarar fodret är viktigt så att fodret inte bara fortsätter att smaka gott utan också fortsätter att vara nyttigt med alla sina viktiga mineraler, vitaminer och andra näringsämnen. Externa faktorer påverkar fodret redan på kort sikt. Luftfuktigheten möjliggör mögeltillväxt och försämrar fodrets textur. På grund av detta så ska du aldrig förvara fodret i rum med hög luftfuktighet som i källaren eller i tvättrummet. Torra rum föredras och foderbehållaren ska vara vattentät, så de får inte vara tillverkade av trä eller tygmaterial.

  Syre och temperaturer över 30 grader Celsius kan förstöra vitaminer och andra näringsämnen. Dessa faktorer kan också leda till oxidering som snabbt gör fodret farligt för din lilla älskling då det kan leda till foderförgiftning. På grund av detta så ska du förvara fodret så kallt och lufttätat som det går. Temperaturerna får inte vara för låga och bör helst ligga på över 10 grader Celsius. Kalla temperaturer förstör varken näringsämnen eller vitaminer, men de påverkar däremot fodrets smak.

   Översikt över externa faktorers påverkningar på torrfoder:

   Externa faktorer Effekter
   Luftfuktighet
   • mögeltillväxt
   • förändrad textur i fodret
   • fodret smakar sämre
   Temperaturer över 30 grader Celsius
   • förstör vitaminer
   • förstör näringsämnens
   • kan orsaka oxidering
   • kan orsaka foderförgiftning
   Syre
   • förändrad textur i fodret
   • förstör vitaminer
   • förstör näringsämnens
   Ljus
   • förstör vitaminer
   • förstör näringsämnens
   Temperaturer under 10 grader Celsius
   • förändrad textur i fodret
   • fodret smakar sämre

   Foto:
   © Javier Brosch – shutterstock.com
   © Jaromir Chalabala – shutterstock.com
   © Sbolotova – shutterstock.com