Vad finns det för slags olika burar för kaniner?

Vad finns det för slags olika burar för kaninerKaniner är sociala djur som inte tycker om att bo själva utan föredrar att bo ihop med andra kaniner i en grupp. De tycker om att mysa och måste få motionera genom att kunna jaga varandra. För det mesta så kan du inte låta dem få leva så här. Detta gäller särskilt om du bor i ett hus eller lägenhet med begränsat utrymme. Att ha dem i trädgården brukar ibland vara bra om du har tillräcklig stor trädgård. Då kan du ha dem i särskilda hagar där de kan få sina behov utförda och få leva ut sina liv och naturliga instinkter.

En kanin behöver inte bara en kaninvän utan också tillräckligt med utrymme. Detta gäller inte bara buren utan också faktumet att kaniner är djur med flyktinstinkter som måste kunna få springa runt för att kunna känna sig hälsosamma och friska och normala helt enkelt som djur. På grund av detta så måste dem kunna få röra sig fritt i din lägenhet eller åtminstone i ett rum eller om de får ett område ute i trädgården där de kan springa runt och leva livet.

I denna artikel går vi igenom olika slags burar som finns för kaniner och vad du ska tänka på när du ska välja en bur åt just dina kaniner.

Liten och mysig? –  Nej, tack säger kaninerna

Som sagt ovan så behöver kaniner mycket utrymme så ju mer ju bättre. Vanliga kaninburar är oftast rektangulära som du finner i djuraffärer och lämpar sig inte alls för de flesta kaniner på grund av hur små de är. Om du inte kan erbjuda tillräckligt med utrymme åt dina kaniner och du bryr dig mycket om dem så ska du överväga att ens ha kaniner tills att du kan förse dem med tillräckligt utrymme för de kommer inte att må bra om de har för lite utrymme. De kommer att må dåligt då, bli apatiska och leva kortare och olyckligare liv. Så helt enkelt är det bara. En bur med bara lite hö och halm räcker inte. Buren måste inkludera övrig dekorering som leksaker att leka med, trapport att hoppa upp och ner från, tunnlar att sprinta ut och in från. Du bör också ha det så att dina kaniner kan hoppa högt utan att nudda taket i sin bur.

Dekoreringen avgör burens storlek

Även om kaniner inte ska bo ensamma så ska de ändå ha varsin sovgrotta eller litet hus som de äger som bara dem får vara i. Beroende på hur många kaniner du har, ju större måste buren vara så att alla får plats och får tillräckligt med utrymme vardera att få röra på sig, sträcka på sig, samt kunna få vara i fred vid behov. Skapa också olika platser för respektive kanin så att de inte börjar slås när de ska äta sitt foder. Ge också dina kaniner separata toaletter att kunna använda. Deras leksaker ska variera och som sagt var så är det viktigt att de kan röra på sig tillräckligt och inte känna sig instängda. De flesta vanliga burar som finns på djurmarknaden tenderar att vara för små eller trånga för att kunna tillgodose de flesta kaniners naturliga behov och instinkter så istället kommer vi att ge dig andra alternativ att överväga som du kan använda så att dina kaniner äntligen kan få leva livet som det var menat att få leva.

De viktigaste redskapen i en kaninbur:

 

 • egen sovplats för varje kanin
 • egen matplats för varje kanin
 • egen toalett för varje kanin
 • ett höställ
 • en plats att dricka vatten på

Kaniner behöver mer utrymme än du kanske först tror

VIKTIGT: Förse alltid minst ett utrymme på 2 m² per kanin, vissa experter råder dig att erbjuda 3 m² per kanin om du har större raser!!

Kaniner behöver mer utrymme än du kanske först trorMånga människor som vill ha kaniner brukar fråga sig själva varför så här små djur skulle behöva så himla mycket utrymme. Om du jämför deras bur med en människa som sitter i fängelset så blir det uppenbart. I fängelset behöver människan bara lite utrymme för en säng, toalett, en stol och ett bord att äta vid. Ibland finns det två sängar om det finns en till i samma fängelsecell. I en vanlig kaninbur som erbjuds hos din vanliga djuraffär brukar erbjuda tillräckligt utrymme med en säng, ett hörn för foder och ett hörn med en toalett. Om du har tur så kan den också ha en till våning och på så vis så ser du många likheter. Men handen på hjärtat nu; du vill inte behandla din kanin som en fånge utan som en medmänniska eller som en riktig kanin med andra ord. På så vis så måste du överge dessa små vanliga kaninburar och testa något annorlunda istället.

Många djurföreningar råder nya kaninägare att köpa en bur som är minst 140×70 cm och låta ett kaninpar få bo där först. Detta är för att de flesta djuraffärer inte har någon större storlek än detta att erbjuda. Om du tar en närmare titt på denna slags bur så upptäcker du snabbt att den inte är anpassad alls för dessa kaniner utan att de faktiskt lider i sin trånga fångenskap.

Viktig information: kaniner rör på sig genom att hoppa framåt. En vanlig bur ger dem inte tillräckligt med utrymme för att kunna hoppa litegrann vilket för begränsar dem rejält. Detta får dem att måsta hämma sina naturliga instinkter vilket leder till tomgångshandlingar och stress.

Vad finns det för slags burar och utrymmen som kaniner kan få bo i och vad går?

Det finns olika slags kaninburar med många olika möjligheter som du som ägare kan välja mellan. Detta gäller inte bara dekoreringen utan också det tillgängliga utrymmet för dina djur.

Låt oss först ta en titt på ditt hus eller din lägenhet:

Nätburar

Nätburar är något inte många djurentusiaster tycker om för det erbjuder inte ett rasanpassat hem för deras husdjur. Nätburar brukar vara rektangulära och bestå av rörledningar som tillverkats av plast med rör runtomkring. Trots att de finns i många olika storlekar så brukar de flesta ändå vara för små tyvärr. Om du ändå föredrar en sådan slags bur så kan du förbättra det hela genom att ha två ovanpå varandra och koppla samman dem vilket ger mer utrymme till dina kaniner. Detta är fortfarande inte tillräckligt men det är ändå bättre än bara en enstaka trång nätbur.

För att koppla samman de två burarna så måste du avlägsna taket från ena så du kan ha den andra ovanpå. Plaströret kommer att sjunka lite för att ge stabil bas. Öppning till andra buren via golvet fixar du så att kaninerna kan ta sig till övervåningen så att säga. Det är viktigt att kolla så att inga vassa kanter eller hål kom till som resultat av denna modifiering av de två burarna. Annars kan kaninerna skada sig själva. En ramp lämpar sig för att dem ska komma åt andra våningen krångelfritt.

När du har kaniner i en nätbur så måste kunna få röra på sig, hoppa runt och springa runt inuti buren. Helst ska de kunna få röra på sig utomhus också under dagens gång.

Näthagar

Det finns också något mycket praktiskt som kallas för näthagar. Dess namn antyder om hagar som sitter ihop med hjälp av nät och vad som gör dessa hagar mycket bra är att de är otroligt mycket större än vanliga nätburar. Deras tak kan lämnas öppna om de är högre än minst 100 cm. Beroende på hur mycket utrymme du har så kan dessa hagar byggas ut över ett enormt stort område vilket ger dina djur mer utrymme som gör deras vardagar mer naturliga och trevligare för deras instinkter. Du får också plats med mer dekorering då. Men det bästa är såklart om dina kaniner kan springa utomhus då och då så de kan springa runt och svänga och så vidare.

  Kaninrummet

  Numera så finns det många kaninentusiaster som erbjuder hela rum till sina husdjur. Om du har ett rum i ditt hem som inte används till något viktigt så kan du förvandla det till ett litet paradis för dina små kaninvänner som ger dem tillräckligt med utrymme att springa runt, hoppa och koppla av i. Var noga dock så att de inte tuggar på något farligt eller något som du inte vill dem ska tugga på. Rekommenderat är då att ha stängsel längs väggarna i rummet.

  Få springa runt fritt

  De flesta kaniner använder toaletter så att de kan utföra sina behov och dessa kan du ha i din lägenhet utan några problem. Om du tränar dina djur noga så kan du slippa massa irriterande avföringar runtom i ditt hem. Se till att de får sina toaletter i hörn då detta är bekvämast för dem att utföra sina behov på. De vill också ha hörn där de kan sova, koppla av och ät avid med. Gör din lägenhet dessutom “kaninsäker” eftersom dessa rackans gnagare tycker om att gnaga på möbler och kablar när de väl får chansen.

  Att ha dem i trädgården

  Att ha dem i trädgårdenKaniner måste inte bo inne i huset eller lägenheten hela tiden. Om du kan ha dem i trädgården så är det ännu mer hälsosamt och mer naturligt för dem. Det är viktigt att överväga några saker dock innan du gör detta.

  Under vintermånaderna så behöver du mer halm och en varm plats att sova vid. På grund av detta så rekommenderas det att du skaffar små hyddor eller stall tillverkat med trä, gärna värmeisolerande mot kyla med. Kaninerna blir inte kalla när de växer päls under vintern och de får ett extra fettlager när de äter mer halm. Om du ska ha dem utomhus så måste dem kunna värma upp sig någonstans och vara helt skyddade från regn och fukt. De måste också ha en trygg och bra plats att äta vid.

  Bästa tiden att ha dina kaniner utomhus är under våren när det inte finns någon nattfrost längre. Du får absolut inte ta ut dina kaniner och ha dem levandes utomhus utan att ha vant sig vid det, särskilt under vintertiden. Deras vinterpäls växer under våren och kaniner utomhus då får ingen päls då eller tillräcklig päls. Således kan de inte skyddas tillräckligt mot kyla eller fukt och då kommer de få enorma förkylningar och i värsta fall så kommer de att frysa ihjäl på grund av sin bristande vinterpäls som aldrig fick växa.

  Utomhushagar

  Många kaninägare som vill ha sina djur i trädgården väljer att använda sig av näthagar som lämpar sig mycket bra för du kan skräddarsy till egen önskad storlek på egen hand. Detta är perfekt för djuren som vill kunna följa sina naturliga instinkter och tillgodose sina naturliga behov så att säga. Nu kan de gräva, hoppa och springa runt hur mycket de vill. Men var försiktiga för du ska se till att det finns ett tak runt deras hagar för annars kan rovfåglar slå till eller så kan rävar hoppa in och försöka jaga dem. Se också till så att kaninerna inte försöker gräva sig ut ur hagen och sedan rymma.

  Utomhusstall

  Många kaninägare har sina djur i vanliga stall. Dessa är stora nog och ger tillräckligt med utrymme att springa runt i. Men var försiktig för de kan försöka rymma när de väl får chansen. När du låter dessa djur få bor här så ska allt säkras, även farliga platser där de kan skadas. Dessa ska säkras så de inte kommer åt dem. Det får inte heller vara för mörkt i stallet utan erbjuda dem tillräckligt med solljus.

  Träburen

  När du har kaniner utomhus så lämpar sig träburar. Dessa är inte alltid tillräckligt stora dock för att alla kaniner ska kunna känna sig som hemma. Använd dem bara om storleken passar dem. Ge dina kaniner chansen att kunna få vara ute i det fria, på ett säkert sätt, där de kan springa runt, hoppa och gräva och helt enkelt kunna roa sig med sina naturliga behov.

  Förutom träburar så kan du också bli kreativ och bygga en helt egen träbur åt dina kaniner. Denna metod är inte bara billigare utan också mångsidig för du kan bygga den exakt hur du vill. Nu får du chansen att äntligen kunna bygga en miljö åt dina kaniner som är helt anpassad efter deras behov, deras kaninras och deras unika personligheter.

   Bur Fördelar Nackdelar
   Nätburar

    

   • nästan rymningssäkert
   • går att kombinera med flera nätburar
   • lätt att förflytta
   • billig att köpa
   • för liten
   • ej rasanpassad
   • kaninerna får lite utrymme att röra sig fritt i
   • känns som att bo i ett fängelse för kaninerna
   Näthagar

    

   • ger tillräckligt utrymme (om du bygger ut det nog)
   • går snabbt att bygga ihop
   • kan skräddarsys
   • från 100 cm i höjd så blir de rymningssäkra (skräddarsy höjden efter kaninen ifråga)
   • utrymme för dekorationer
   • kaninen kan hoppa och springa fritt
   • enskilda kaniner kan undvika varandra för att förhindra bråk
   • deras naturliga instinkter tillfredsställs för det mesta
    

    

    

    

   Rum

    

   • mycket utrymme
   • enskilda kaniner kan undvika varandra för att slippa bråk
   • kaninerna kan springa och hoppa runt mycket
   • gott om utrymme för dekorering
   • kaniner tycker om att tugga på väggar eller mattor
   Utomhushagar

    

   • rasanpassat
   • erbjuder tillräckligt utrymme
   • kaninerna kan gräva
   • utrymme för flera kaniner
   • gott om utrymme för dekorering
   • komplicerad att bygga ihop
   • måste säkras från ovan
   • VIKTIGT: kaniner gillar att försöka gräva sig ut ur hagen
   • tar upp mycket plats
   • många faktorer att överväga
   Stall

    

   • gott om utrymme
   • varm under vintern
   • rymningssäker
   • säker mot faror som rävar, rovfåglar, etc.,
   • stor nog för flera kaniner
   • tillräckligt utrymme för rasanpassade dekoreringar
   • måste vara helt säkert
   • vissa stall är för mörka
   Träbur

    

   • går att bygga själv
   • fantastiska storlekar om du kan bygga dme själva
   • trä är ett bra material
   • att bygga en själv är billigt och relativt lätt
   • köpta träburar är oftast för små
   • dyra att köpa i affärer
   • kaninerna gillar att tugga på trämaterialet

    

   Slutsatser

   Att ha kaniner brukar underskattas. Det är inte så lätt jämt som vissa kanske tror att ha vissa slags kaniner och få dem att må bra där dem bor. Det är viktigt dock att om du väljer att ha kaniner så ska du se till att dem mår bra och är lyckliga. Detta gör du genom att införskaffa ett bra hem åt dem vilket börjar med rätt slags bur åt dem som de kan bo i, utföra sina behov i, leka, och vara med andra kaniner.

   © Heike Rau – shutterstock.com / © l i g h t p o e t – shutterstock.com / © Photobac – shutterstock.com