Funderar du på att skaffa en marsvin? Här är 7 saker att tänka på först!

Marsvin är underbara husdjur, men de kräver en del särskild omsorg och uppmärksamhet. Innan du tar hem en är det viktigt att tänka på flera faktorer som kan skapa ett lyckligt och hälsosamt liv för din nya lurviga vän.

Här är 7 saker att tänka på innan du skaffar ett marsvin

  1. Tid och pengar – Ett marsvin är en investering i både pengar och tid. Beroende på var du köper ditt marsvin kan den initiala kostnaden ligga på mellan 300 och 500 kr per marsvin. Tänk på att marsvin är ett gruppdjur och att alltid ska köpa minst två marsvin. Du måste också budgetera för löpande kostnader som mat och förnödenheter som strö och leksaker samt regelbundna veterinärbesök.
  2. Utrymme – Marsvin behöver utrymme att ströva omkring och utforska, så planera för att ge dem gott om utrymme. En bra tumregel är minst 8 kvadratmeter per marsvin om de hålls inomhus eller 10-12 kvadratmeter per marsvin om de hålls utomhus i ett hägn eller en marsvinsbur. Ju större utrymme, desto bättre!
  3. Socialiseringsbehov – Marsvin är sociala varelser och behöver sällskap med antingen andra marsvin eller sina mänskliga ägare. Om du inte har tid att vara med dem hela tiden så kan du genom att ha två eller fler marsvin se till att de får mycket socialt umgänge även när du inte är hemma.
  4. Underhåll av buren – Att hålla buren ren är viktigt för att bibehålla din marsvins hälsa och förhindra att sjukdomar sprids. Det är viktigt att göra en punktrengöring varje dag genom att ta bort avföring och oätna mat och göra en djuprengöring en gång i veckan med varmt vatten, vinäger och bakpulver för att desinficera alla ytor.
  5. Skötselbehov – Marsvin behöver regelbunden skötsel för att få en frisk hud och päls, inklusive borstning varje vecka med en mjuk borste, klippning av naglarna var 3-4:e vecka, rengöring av öronen regelbundet med bomullstops fuktade med varmt vatten och bad var 1-2:e månad beroende på hur smutsiga de blir mellan baden (använd aldrig tvål!).
  6. Kost – Att ge ditt marsvin en balanserad kost av marsvinsfoder är nyckeln till att hålla dem friska vilket bör inkludera hö (helst timotejhö), färska grönsaker (bladgrönsaker som grönkål), färska frukter (äpplen med måtta), pellets av hög kvalitet (leta efter sådana utan tillsatt socker eller salt), tillfälliga godbitar som yoghurtdroppar eller torkad frukt, färskt vatten dagligen (byt ut dagligen också). Undvik sockerhaltiga godsaker som chips eller godis eftersom dessa kan vara ohälsosamma för ditt husdjur med tiden.
  7. Veterinärvård – Liksom för alla andra husdjur är regelbunden veterinärvård viktig för ditt marsvins hälsa, inklusive årliga kontroller som kan hjälpa till att upptäcka eventuella problem i ett tidigt skede innan de blir allvarliga problem senare. Leta efter en erfaren exotisk veterinär i ditt område som specialiserar sig på smådjur som marsvin så att du kan hålla ditt djur lyckligt och friskt långt in i livet!

Om du har bestämt dig för att du vill lägga till en lurvig vän i din familj så kan det vara perfekt för dig att skaffa ett marsvin! Se till att du tar hänsyn till alla dessa överväganden innan du tar hem ett så att både du och ditt husdjur får en trevlig upplevelse framöver.

Med rätt vård, kärlek, tålamod och engagemang – att äga ett marsvin kan vara en av de mest givande erfarenheterna någonsin!

Våra test genomförs oftast av flertalet personer och utförs genom att produkternas specifikationer, innehåll och funktioner ställs mot varandra. Som en del av testet använder vi även pålitliga tredjepartsomdömen från exempelvis Trustpilot och Googles verktyg för kundrecensioner. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.
Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr