Kattfakta – 10 fascinerande saker du inte visste om katter

Katter är ett av de mest älskade husdjuren i världen, men det finns fortfarande så mycket som vi inte vet om dem.

Från deras unika anatomi till deras mystiska beteende är katter fortfarande ett mysterium för många människor.

Om du någonsin har varit nyfiken på din katt och velat veta mer, så finns här 10 fascinerande fakta som du förmodligen inte visste.

  1. Katter har ett fantastiskt luktsinne. En katts luktreceptorceller är ännu känsligare än en hunds, och man tror att de kan upptäcka upp till 100 olika lukter samtidigt. Detta förhöjda luktsinne hjälper katter att identifiera potentiella hot i sin omgivning samt att lokalisera födokällor.
  2. Katter tillbringar cirka 70 % av sin dag med att sova. Detta kanske inte kommer som någon större överraskning med tanke på hur lata katter kan vara, men det är ändå en imponerande mängd vila! Och när katter inte sover brukar de oftast tvätta sig själva eller leka med leksaker.
  3. Katter har en speciell typ av kommunikation som kallas ”pipande”. Detta pipande ljud skiljer sig från de vanliga meowing- och spinnande ljuden som katter gör; det låter ofta som fågelsång och fungerar som ett sätt för katter att ropa på varandra när de är utomhus eller borta från hemmet.
  4. Katter är utmärkta hoppare – vissa raser kan till och med hoppa upp till 6 meter i luften! Deras flexibla kroppar hjälper dem att landa på fötterna efter att ha hoppat från möbler eller väggar, så om du någonsin ser din katt hoppa från något högt se till att du fångar henne innan hon träffar marken!
  5. Vissa kattraser har en päls som ändrar färg beroende på temperaturen utomhus! Den sibiriska kattrasen har en päls som blir mörkare i kallare väder och ljusare under varmare månader! Samma sak gäller för andra raser som bengal och Maine Coon.
  6. Vissa katter har extra tår! Detta tillstånd kallas polydaktylism och kan påverka både fram- och baktassar. De extra tårna ser oftast ut som små knölar nära de vanliga tårna men kan också vara fullt utvecklade fingrar komplett med naglar!
  7. De flesta katter är laktosintoleranta, vilket innebär att de inte bör konsumera mejeriprodukter som mjölk eller ost. Medan kattungar behöver modersmjölk för att få rätt näring i sina tidiga livsskeden bör vuxna katter inte få komjölk eftersom det kan göra deras magar upprörda eller orsaka diarré. Erbjud din katt istället vatten eller speciellt sammansatta mjölkersättningsprodukter för katter.
  8. Alla tamkatter är ättlingar till vilda katter som fanns i Nordafrika och Europa för tusentals år sedan – detta inkluderar allt från rashuskatter till herrelösa grändkatter! De domesticerades för första gången av människor omkring 9000 f.Kr. när människor började använda dem för att jaga möss och råttor i spannmålslager.
  9. Katter behöver egentligen inte mänsklig uppmärksamhet – de tycker bara om när vi ger dem den! Även om vissa skulle säga att kattdjur föredrar ensamhet framför sällskap, visar studier att de flesta husdjurskatter faktiskt föredrar att tillbringa tid med människor snarare än att lämnas ensamma hela dagen (så ge din kattunge mycket kärlek!).
  10. Slutligen, visste du att honkatter tenderar att vara mer högljudda än hankatter? Studier tyder på att honkatter använder vokaliseringar (som att gnälla och spinna!) oftare än vad hanar gör; detta kan bero på att honkatter behöver mer uppmärksamhet från människor för att kunna ta hand om sina ungar ordentligt!

Det finns fortfarande så mycket vi inte vet om våra fyrbenta kattvänner – men dessa 10 fakta ger oss en bättre inblick i vad som får våra lurviga vänner att fungera!

Från extraordinära luktsinnen till unika pälsar som är anpassade till de skiftande temperaturerna utomhus – att förstå våra husdjurs biologi kan hjälpa oss att bättre uppskatta dem varje dag.

Förhoppningsvis har den här artikeln gett dig några nya insikter.

Våra test genomförs oftast av flertalet personer och utförs genom att produkternas specifikationer, innehåll och funktioner ställs mot varandra. Som en del av testet använder vi även pålitliga tredjepartsomdömen från exempelvis Trustpilot och Googles verktyg för kundrecensioner. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.
Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr