Ta hand om en äldre katt – det här behöver du tänka på när katten blir äldre

När katter åldras kräver de lite mer omsorg och uppmärksamhet än när de var yngre.

Det är viktigt att du vet vad du ska göra för att se till att din äldre katt håller sig frisk och lycklig, allt från kostförändringar till att ge extra komfort och sällskap.

Här är några tips för att hålla din åldrande kattkamrat i god form.

Uppmärksamma kosten

När katter blir äldre förändras ofta deras kostbehov.

Din veterinär kan hjälpa dig att avgöra om ditt husdjur behöver en särskild diet som är utformad speciellt för äldre katter.

Se dessutom till att du är medveten om hur mycket mat din katt äter och hur ofta den äter den, eftersom båda kan vara indikatorer på potentiella hälsoproblem.

Om det sker någon större förändring på något av dessa områden – t.ex. en plötslig minskning eller ökning av aptiten – se till att kontakta din veterinär direkt.

Ge tröst och sällskap

Katter behöver sällskap precis som andra djur, och ännu mer när de går in i ålderdomen.

Tillbringa tid med att leka med din katt varje dag – särskilt om han eller hon är mindre aktiv än tidigare – och prata mjukt med honom eller henne under hela dagen.

Du kanske också vill överväga att skaffa ett annat husdjur för att få sällskap; se bara till att alla nya husdjur har blivit kastrerade innan de introduceras i hemmet!

Håll koll på veterinärvården

Veterinärvård blir allt viktigare när katterna blir äldre.

Kontroller bör göras oftare – vanligtvis var sjätte månad i stället för en gång om året – och blodprover bör göras regelbundet för att tidigt upptäcka eventuella varningstecken på sjukdom eller ohälsa.

Det är också viktigt att hålla sig uppdaterad med vaccinationer, loppbehandlingar, parasitkontroll, tandvård, behandling av artrit och andra medicinska behov som är specifika för äldre katter.

Att ta hand om en äldre katt kräver lite mer ansträngning än att ta hand om en ung katt, men det behöver inte vara svårt eller överväldigande.

Genom att vara uppmärksam på kostförändringar, ge extra komfort och sällskap dagligen och hålla koll på de veterinärbesök som din veterinär rekommenderar kan du se till att din åldrande kattvän förblir frisk och lycklig under sina gyllene år!

Våra test genomförs oftast av flertalet personer och utförs genom att produkternas specifikationer, innehåll och funktioner ställs mot varandra. Som en del av testet använder vi även pålitliga tredjepartsomdömen från exempelvis Trustpilot och Googles verktyg för kundrecensioner. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.
Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr