Strukturen af den kinesiske kalender

link: https://hermetic.ch/cal_stud/chinese_cal.htm

med Peter Meyer

  1. Indledning
  2. Kinesiske og vestlige år
  3. Den kinesiske Solar Kalender
  4. De kinesiske måne Kalender
  5. Sammenligning med den Gregorianske kalender

1. Indledning

Der er to Kinesiske kalendere, en sol-kalender og en månekalender (sidstnævnte er også en ‘lunisolar kalender, da det mere eller mindre ophold i sync med sol år). Begge kalendere afhænger af gange af visse astronomiske begivenheder, såsom mørk måner og vinter solhverv. For mindst flere hundrede år (ifølge nogle lærde, siden den 5 C. FVT.) de tider af disse begivenheder har været fastslået, ikke ved observation, men snarere ved beregningen, så disse kalendere kan klassificeres som regel-baserede.

Den Kinesiske sol-kalender består af en sekvens af sol år, som er ikke opdelt i måneder, men derimod i 24 for perioder, der begynder på “sol vilkår” (se nedenfor). Den Kinesiske månekalender, består af en sekvens af månens år, som er opdelt i 12 eller 13, lunar måneder. Et sol-år begynder ved (det nordlige) vintersolhverv, som er på eller omkring December 22 i den Fælles Æra Kalender. En måne måned begynder på dagen for et dark moon. Begyndelsen af et måneår (jeg.e, lunar new year ‘ s day) er mere vanskelige at definere (men se nedenfor); det begynder altid fra omkring 20 januar til omkring 20 februar, dvs, om en måned eller så efter starten af den Kinesiske sol år.

Den Kinesiske Kalender antages, at en prime meridian 120 grader Øst (120°E). Dette betyder, at en dag (eller rettere, en nychthemeron, en dag og en nat) er taget for at køre fra midnat Beijing standard time (BST = CCT = GMT+8) til næste midnat BST. Dette er i modsætning til den Fælles Æra Kalender, hvor en nychthemeron kører fra midnat GMT (Greenwich Mean Time) til den næste midnat GMT. Tidsforskellen mellem Beijing og London er otte timer, så nychthemerons (eller nychthemera) i den Kinesiske Kalender begynde otte timer tidligere end nychthemerons i den Fælles Æra Kalender.

Før vi går videre skal vi definere nogle begreber:

En dark moon, der opstår, når Solen og Månen er astronomisk, i konjunktion (eller mere nøjagtigt, når enten Månens centrum ligger på den linje, der forbinder centrum af Jorden og Solen, eller den plan, som er defineret af Solen, Jorden og Månen står vinkelret på Jordens baneplan).

Udtrykket “new moon” er ikke anvendt her, da den er tvetydig. Det kan betyde enten en mørk måne eller fase af Månen, når en halvmåne er første synlige (i hvilken forstand en måned i den Muslimske kalender, der begynder ved nymåne).

En lunation er en passage af Månen fra en dark moon til den næste. En lunation begynder på den mørke måne (astronomiske sammen med Solen og Månen), og den næste dark moon markerer begyndelsen af den næste lunation.

En equinox, der opstår, når den vinkel, der dannes ved Jordens centrum, mellem dens rotationsakse og den linie, der forbinder Jorden til Solen er en ret vinkel. På sådan et punkt i Jordens bane længden af dag og nat er næsten lige store (men ikke nøjagtig ens, på grund af atmosfæriske refraktion af Solens stråler nær horisonten, og den praksis at måle starten og slutningen af den dag, fra den første eller sidste optræden af Solen). Den nordlige forårsjævndøgn indtræffer omkring 20 Marts hvert år, og i den nordlige efterårsjævndøgn opstår omkring den 21 September.

En solhverv, der opstår, når denne vinkel når et maksimum eller et minimum. På sådan et punkt varigheden af dagen og natten er enten længste eller korteste. Den nordlige vintersolhverv sker omkring 21 December hvert år, og i den nordlige sommer solhverv opstår omkring 21 juni.

2. Kinesiske og vestlige år

Den kinesiske kalender bruger cykler på tres år. Et år inden for en cyklus er angivet ved en kombination af et elementnavn (f.eks. “Vand”) og et dyrnavn (f.eks. “Kanin”):

Træ Brand jorden Metal Vand
Rotte Okse Tiger Kanin Trække på Slange Hest Får Abe Kylling Hund Svin

For den rækkefølge, hvor de forskellige element-dyr-udpegede år forekommer inden for en cyklus på tres år (træ-rotte, træ-ox, brand-tiger, …) se Interconverting kinesiske og vestlige år .

Et kinesisk år bestemmes entydigt af et elementnavn, et dyrnavn og et cykeltall, f.eks. Vanddrageåret i den 21. cyklus.

Siden årene i den kinesiske kalender løber sammen med årene i den fælles tidsplanskalender (selv om de ikke overlapper nøjagtigt) hvert år på en bestemt position i en bestemt cyklus i den kinesiske kalender, kan det være unikt forbundet med et år i den fælles tidsalder Kalender forudsat at en sådan korrelation er kendt. Faktisk anvendes to sådanne korrelationer af forskellige forskere: Det første år i første cyklus er korreleret enten med -2696 CE (dvs. 2697 f.Kr.) eller med -2636 CE (dvs. 2637 f.Kr.). 2004 er et træ-aberår i cyklus 79 (ifølge den første korrelation) eller i cyklus 78 (ifølge den anden).

3. Den kinesiske Solar Kalender

Som nævnt ovenfor, begynder et kinesisk solår altid på vintersolhverv. Det kan tænkes på enten (i) at løbe fra det øjeblik, hvor en vintersolhverv er nøjagtigt til det nøjagtige øjeblik for den næste vintersolhverv eller (ii) som løber fra midnat (Beijing-tid) i starten af dagen, hvor vinteren solstice finder sted til midnat (Beijing tid) i starten af dagen, hvor den næste vintersolhverv opstår. Vi kunne kalde disse “astronomiske” og “kalendriske” solår.

Det astronomiske solår er opdelt i 24 perioder. Tiderne for starten og slutningen af disse kaldes “solskilte”. Disse betegnes med symbolerne J1, Z1, J2, Z2, …, J12, Z12. De to (nordlige) solstikker og de to equinoxer falder sammen med fire af disse solbetingelser som følger:

vernal equinox (VE)  Z2
sommer solstice (SS) Z5
høstende equinox (AE) Z8
vintersolhverv (WS) Z11

Z'erne og J'erne
De andre otte Z’er (de “store solforhold”, også kendt som “zhong qi”)) forekommer med lige (eller næsten lige) mellemrum mellem disse fire Z’er. De største solforhold er således som timetallene på et urflade, med vernal equinox klokken 2 osv. (Og de mindre solvilkår, J’s, der markerer halvtimerne).

Der er to variationer på den kinesiske solkalender. Det blev tidligere defineret således, at perioden fra hvert solterm til det næste var præcis 1/24 af et astronomisk solår, dvs. ca. 15,22 dage. Dette kaldes “Mean Sun” variationen.

I det 17. århundrede vedtog kinesiske kalendrister beregninger baseret på Jordens og Solens sande bevægelser, og i denne variant af solkalenderen består hvert solfag af den tid, der kræves for Jorden at flytte præcis femten (= 360/24) grader i dets kredsløb (fra en solstice eller en equinox). Dette kaldes “True Sun” variationen. Da jorden bevæger sig med lidt forskellige hastigheder på forskellige steder i sin kredsløb (den bevæger sig lidt hurtigere, når den er tættere på solen) betyder det, at i True Sun variationen er perioden fra et solvarme til det næste ikke altid det samme.

Strengt taget er solbetingelser tidspunkter , nemlig de tidspunkter, hvor Solen (set fra Jorden for at rejse langs Ecliptic) når 0 °, 15 °, 45 °, … målt fra en solstice eller en equinox. En solterm kan også forstås som en periode , nemlig perioden mellem to sådanne solforhold. Vi kan således sige, at (i denne forstand) solår er opdelt i 24 solvilkår.

Selv om der er 12 par tilstødende solvensvilkår, kan et par solbetingelser ikke betragtes som en ‘måned’. Solåret er delbart i solforhold, men ikke i måneder. Et forsøg på at gøre det (som det er gjort i Wikipedia) flounders på de astronomiske fakta underliggende hvorfor månens år nogle gange har 12 måneder og nogle gange har 13 måneder.

Ligesom “solår” har to betydninger, en astronomisk og en calendrisk, så kan en “solterm” tænkes på enten (i) som at løbe fra det nøjagtige øjeblik af en solterm som defineret ovenfor til det nøjagtige øjeblik for det næste solterm (en “astronomisk solterm”) eller (ii) som løber fra midnat (Beijing-tid) i starten af den dag, hvor solperioden (i første omgang forekommer) til midnat (Beijing tid) fra starten af den dag, hvor den næste solterme forekommer (en “kalendrisk solterm”).

Den dag, hvor et kalendrisk soltidsbegreb begynder i den kinesiske solkalender, er den dag, hvor den astronomiske solperiode forekommer. F.eks. Hvis en vintersolhverv opstår kl. 23:03, begynder den kalendriske solterm Z2 ved midnat (Beijing-tid) i starten af den dag.

De 24 kalendriske solforhold i et kalenderår er nummereret 1 – 24 (1 = Z11, 2 = J12, 3 = Z12, 4 = J1, 5 = Z1 osv.). Inden for en kalendrisk solterm er dagene nummereret 1, 2, … Således kan en dato i solkalenderen være repræsenteret ved en firedobbelt af formularcyklusposition -solarterm-dagen , hvor cpsd betegner dag d  (1-16) af solterm s  (1-24) af året i position p  (1-60) i cyklus c . Således ser en række datoer i den kinesiske solkalender sådan ud:

1-59-24-14, 1-59-24-15, 1-60-01-01, …, 1-60-24-16, 2-01-01-01, …Som nævnt i det foregående afsnit er hver positions-i-cyklus forbundet med en unik element-dyre-kombination, så f.eks. “1-59-24-14” kan også udtrykkes som “den 14. dag i den sidste solperiode af Vandhundens år i 1. cyklus. ”

Datoer i den kinesiske solkalender kan være markeret af CHS , som i “2-01-01-01 CHS”.

4. Den kinesiske månekalender

Definitionen af månekalenderen afhænger af definitionen af solkalenderen, men ikke omvendt.

Første månedsmåned begynder ved midnat (Beijing-tid) på den dag, hvor den mørke måne opstår. Således løber en månemåned altid fra den mørke måneds dag til, men ikke med dagen for den næste mørke måne. Det er således tautologisk (og dermed sandt) at sige, at den mørke måne altid forekommer på den første dag i månens måned.

Denne serie af månermåneder er opdelt i månår, der består af enten tolv eller tretten månemåneder. Månederne er mærket med et tal fra “1” til “12” eller (når et år indeholder en trettende måned) med et tal-plus-asterisk, fx “9 *”.

Måden månens månedsserie er opdelt i månår er som følger:

En nian er perioden for et helt antal månermåneder, der udgør et månår, begynder med måned “1”. En nian består af 12 eller 13 måneder. Et beslægtet koncept er en  sui , som er en periode med et helt antal månermåneder, således at den første måned af perioden indeholder vintersolhverv. En sui består også af 12 eller 13 måneds måneder. En sui overlapper i stort omfang solåret, men kan begynde op til næsten en måned før solfangstårene begynder (når vintersolhverv finder sted tæt på slutningen af den første måned af sui).

Overvej serien af månermåneder fordelt på suis. Overvej en bestemt sui. Hvis den har tolv måneder, skal månederne nummereres “11”, “12”, “1”, “2”, …, “10”. Den tredje måned vil således være den første måned af den nian, der stort set overlapper denne sui.

Antag på den anden side, at der er tretten måneder i sui. En sui kan kun indeholde tolv store solvarmebetingelser (Z’erne eller zhong qi’erne, der er beskrevet ovenfor), så mindst en af månederne ikke indeholder et stort solterm. Den første måned, der ikke indeholder en stor solterm, skelnes som en “spring” måned (også en “intercalary” måned). Den første måned i sui kan ikke være en springmåned, fordi den indeholder solbetegnelsen Z11. De tolv ikke-springede måneder er nummereret “11”, “12”, “1”, …, “10”. Skridtmåneden har samme nummer som den foregående måned. Sprængmåneder skelnes mellem en stjerne eller et plustegn, således at f.eks. Måned “4” kan efterfølges af springmåned “4 *” (eller “+4” eller “4+”),

En dato i den kinesiske månekalender kan repræsenteres med en firdobbelt af formularcykluspositionsmåneden [*] – dagen , hvor cpm [*] – d angiver dag d  (1-30) i måned s  (1-12) – en springmåned, hvis dette er s * – af året i position p  (1-60) i cyklus c . Således ser en række datoer i den kinesiske månekalender sådan ud:

1-59-11-29, 1-59-11-30, 1-59-11 * -01, …, 1-59-11 * -29, 1-59-12-01, …, 1-59-12-30, 1-60-01-01, …Som med soldatoer kan position-in-cycle nummeret erstattes af en element-dyr kombination.

Datoer i den kinesiske månekalender kan være markeret med CHL , som i “1-60-01-01 CHL”.

Overseas Chinese antal år i rækkefølge, som i den gregorianske kalender, med kinesisk år 4709, svarende til gregorianske år 2011. Således Overseas Chinese dato “4709-07-13 CHL” betegner den samme dag som den cyklus-stillingen dato “79-28- 07-13 CHL “.

5. Sammenligning med den gregorianske kalender

Nytårsdag i den kinesiske månekalender kan forekomme på en hvilken som helst dato i den gregorianske kalender fra 21. januar til 21. februar (selvom ikke alle datoer er lige så sandsynlige).

Nytårsdag i den gregorianske kalender forekommer altid ca. en uge efter den nordlige vintersolhverv, mens der i gennemsnit sker nytårsdag i den kinesiske kalender ca. halvvejs mellem solstice og den nordlige vernal equinox.

Et år i den gregorianske kalender har altid 12 måneder, mens et år i den kinesiske kalender normalt har 12, men om et år på tre har det 13 måneder.

En måned i den gregorianske kalender kan have et antal dage fra 28 til 31. En måned i den kinesiske kalender har altid enten 29 eller 30 dage.

En måned i den kinesiske kalender begynder altid i den mørke måne, og fuldmåne forekommer altid i midten af måneden. I den gregorianske kalender kan den mørke måne og fuldmåne forekomme til enhver tid i løbet af en måned.

Traditionelt forbundet med (selvom ikke formelt en del af) den gregorianske kalender er en cyklus på 7 dage (“ugen”). Der er ingen sådan cyklus i den kinesiske kalender; i stedet er der cykler på 60 dage, 60 måneder og 60 år.

Hver dag, måned og år i den kinesiske kalender er traditionelt forbundet med en af tolv dyr og en af fem elementer. Der er ingen sådan tilknytning i den gregorianske kalender, selv om måneder er løst forbundet med astrologiske tegn på stjernetegnet (hvis perioder er modregnet fra månederne med omkring ni dage).

Den gregorianske kalender er regelbaseret (selvom kun en lille del af befolkningen kan angive sin springårsregel korrekt), mens den kinesiske kalender afhænger af nøjagtige beregninger af mørke månernes og solvilkårene (som skal gøres af calendriske eksperter ved hjælp af astronomiske metoder og data).

Pålidelig konvertering mellem datoer i den gregorianske kalender og datoer i den kinesiske månekalender er således kun mulig ved hjælp af en sådan beregning, som udføres af edb-software som kinesiske kalendrister .