MODERNE LYRIK

sn=

Link: http://www.uvm.edu/~sgutman/poetry.html

Velkommen Moderne Lyrik startside, der tjener som en introduktion og porten til nogle af de rigeste og mest vidunderlige poesi, der nogensinde er skrevet.

Du kan rulle ned og støder på en kort beskrivelse af hver af de digtere, der er anført sammen med digterens billede. [Hvis du ønsker at gå direkte til en af de digtere, skal du blot klikke på deres navn i listen straks nedenfor.] Ved at klikke på et af billederne af de enkelte digtere, du kan gå til en side på, at især poet. På denne side, vil du finde en RealAudio-præsentation om digteren af Professor Huck Gutman fra University of Vermont, mere biografisk og kritiske oplysninger om digteren; og links til andre websteder.

Anna Akhmatova
Elizabeth Bishop
Yehuda Amichai
Charles Baudelaire
Constantin P. Cafavy
T. S. Eliot
Seamus Heaney
Zbigniew Herbert
Vladimir Majakovskij
Rainier Maria Rilke
Wallace Stevens
Om at Læse Digte

Mit navn er Huck Gutman, og jeg er interesseret i poesi. Jeg underviser på University of Vermont, og jeg er så fascineret af, hvad digte kan gøre, så tryllebundet af dem, som jeg gerne vil dele min fascination med andre. Jeg har udviklet web-sider, hvor jeg tale om nogle af de digtere, der fascinerer mig mest, i håb om at aktivere dem af jer, der besøger for at finde en indgang, en bred og solbeskinnet sti, ind i værkerne af en række af dette århundredes fineste digtere. [Baudelaire skrev i det nittende århundrede, men han er en vigtig fore-runner til de digtere, der fulgte ham.]

der er Anført nedenfor er navnene på de vigtigste digtere i vort århundrede, med et par ekstraordinære forløber digtere fra det nittende århundrede tilføjet.

Denne side har mange billeder og indlæser langsomt. Hvis du ønsker, at den side uden billeder, skal du klikke på Moderne Poesi Uden Billeder. [Alle linkede web sider, vil stadig har billeder!]

Denne liste er løbende under konstruktion: hvis du besøger i fremtiden, vil der være flere navne, mere vidunderlig poesi til at støde på.

<Hvis du ønsker at vide mere om Huck Gutman, kan du besøge min Forside >

Poets of Our Age

Anna Akhmatova
Anna Akhmatova was one of the great lyric poets of the twentieth century.  Born in Russia, she lived through the tumultuous events of that country’s history: the fall of the Tsarist government and the Russian Revolution, the internecine struggles of the reolutionary period, the establishment of the Soviet Union, the iron fist of Stalinism, World War II, the Cold War, and the slow thawing of despotic power.  Originally a lyric poet of love and her homeland, she was at times brutalized into not writing because of her popularity — a threat to the regime — and her independence.  During the Stalin years she composed what may be our century’s greatest poem, a remarkable lyric sequence called “Requiem.”   In it, she witnesses to and commemorates the suffering of those who endured the awful terror of imprisonment in the vast prison camp system known as the Gulag:  “I stand as witness to the common lot,/ survivor of that time, that place.”  To explore the poetry of Anna Akhmatova, and encounter one of the  supreme accomplishments of twentieth century writing, click on this photograph of the young Akhmatova.

Yehuda Amichai
Born in Germany, Yehuda Amichai emigrated to Israel when he was twelve.  One of the great love poets of modern times, his poems are at once humorous and filled with grief.  It is one of Amichai’s richest accomplishments that he, by writing in the modern Hebrew spoken on the streets and in the shops and homes of Israel, helped created a vernacular literature for the new nation.  Owing in large measure to his example, vernacular Hebrew has become the literary language of Israel, instead of the language of the Bible.  In Amichai one almost always encounters a delight in figurative language; yet his poems are never pretentious or tedious, since they speak out of the everyday and towards concerns we encounter every day.To explore the poetry of Yehuda Amichai, click on this photograph of him.

Elizabeth Bishop
  Elizabeth Bishop, an American poet, wrote poetry from the  1940’s through the 70’s.  We can seem increasingly, how central her role was: a link between the modernist experimentation of the first half of the twentieth century, and the interest in closely observing the self of more recent times.  Though she did not write as many poems as many of her contemporaries, her best and the most influential poems are among the most important work of the second half of the twentieth century.  They draw the reader into a world of close observation and wonderfully rich vision. To explore the poetry of Elizabeth Bishop, click on this photograph of her.

Charles Baudelaire
Charles Baudelaire stunned and shocked France when he published his Les Fleurs du Mal  (“Flowers of Evil”) in 1855.  In many ways, the image we have of the modern artist — a bohemian, living an economically tenuous existence, exploring what the French call the ‘demi-monde’ (a world of alcohol, drugs, sexual experimentation), pushing at not only the boundaries of art but the boundaries of public taste, shocking those who encounter his work — was created from the material of Baudelaire’s life.  But it is primarily for his poetry, not his life, that he is celebrated: first encounter the modern city in Baudelaire’s poetry, and the obsessions of modern life (despair, excess, boredom, the search for meaning) shape his poetic concerns.   To explore the poetry of Charles Baudelaire, click on this painting of him by Gustave Courbet.

Constantin P. Cavafy
  The great Greek poet Constantin Cavafy lived,for almost all his life in Alexandria, Egypt.  His poetry is the poetry of exile.  Some of his poems deal with historical subjects, primarily with those Greeks who, after the fall of Alexander, lived in colonies or countries beyond the boundaries of Greece itself.  Other poems deal with a kind of psychological exile: with the fact of being homosexual in a society which categorized gay men as ‘deviant.’  To Cavafy, however, there is no deviance to homosexuality: only passion, beauty, loss, pain.  In exploring sexual themes, he investigates the human condition, and writes poems that are deeply moving and at the same time readily accessible.  William Butler Yeats wrote, “We have no enemy but time,” and certainly time is one of Cavafy’s great concerns.  But in his poetry, time is not only loss, it is the medium which allows memory to function, and so is the progenitor of art.  One recalls Cavafy, as well, as one of the progenitors of the use of vernacular language in twentieth century poetry.  To explore the poetry of Constantin Cavafy, click on this photograph of him.

T. S. Eliot
Thomas Stearns Eliot blev født i St. Louis og uddannet i Usa, men når han gik til England for at gøre graduate arbejde i filosofi forblev han i dette land for resten af sit voksne liv. I løbet af den første halvdel af det tyvende århundrede, var bredt anerkendt-både i den engelsktalende verden, men også uden for-som den vigtigste og mest indflydelsesrige digter af den moderne æra. Som tiden er gået, hans statur er fortsat stor, men der er en anerkendelse af, at andre digtere — blandt dem Rilke, Apollinaire, Williams, Stevens, Lorca, Myakovsky, Neruda — der har været lige så indflydelsesrig. Hans arbejde er notorisk vanskelig, en situation, som han kan i en del er skabt til at sløre, hvor dybt personlige og afslører, var emnerne for hans poetiske arbejde. På trods af det faktum, at hans 1922 The Waste Land, der generelt betragtes som den vigtigste digt af det tyvende århundrede, det er muligt, at hans tidlige værk, “The Love Song of J. Alfred Prufrock” er hans mest overbevisende digt. for At udforske poesi af T. S. Eliot og især den dramatiske lyrik “The Love Song of J. Alfred Prufrock”, klik på dette foto af ham.

Seamus Heaney
Vinder af Nobelprisen i 1995, Seamus Heaney er en Irsk digter enormt udvalg. Hans digte tager op vanskeligt temaer: Heaney trænger ind til hjertet af, hvad det er at leve i de senere tyvende århundrede. Men han gør det med en stemme, som altid er lyrisk og altid –overraskende — tilgængelig. Der er vokset op i det Nordlige Irland, Heaney ikke unddrage sig den vanskelige spørgsmål om at leve i en verden, der er formet af både vold og skønhed, som presentness af fortiden, og de muligheder, vi kan forme vores egen fremtid. Hans poesi ofte mediterer på forholdet mellem det politiske og det personlige, på vanskeligt vejkryds, hvor historie og individuelle bevidsthed mødes. Den sjældne kombination af musik og historiske forhør arbejde sammen for at gøre Heaney, i min opfattelse, er den fineste digter, der skriver på engelsk i dag. for At udforske digte af Seamus Heaney, klik på dette fotografi af ham.

Zbigniew Herbert
Zbigniew Herbert var, sammen med nobelpristagere Czeslaw Milosz og Wanda Symborska, en af de førende polske digtere af anden halvdel af det tyvende århundrede. Han konfronterede den vold og angst i den moderne verden med en usædvanlig kombination af klassisk reference og ironisk blik, men hans digte er uhyre tilgængelige. I en moderne og post-moderne verden, der synes forvirrende for mange, Herbert skiller sig ud: hans ærlighed og klarhed er måske uden sidestykke blandt digtere. Han ville være mit valg som den mest under-værdsat digter af vores gange. For at læse Herbert er at støde på en stemme, der er uforglemmelige: det er som at besøge et helt nyt kontinent! for At udforske den poesi, af Zbigniew Herbert, klik på dette fotografi af ham.

Vladimir Myakovsky
Majakovskij begyndte at skrive poesi i en af de mest turbulente perioder i moderne historie, det andet årti af det tyvende århundrede i Rusland. Når det revolutionære oprør væltede Zaren og etablerede SOVJETUNIONEN, Majakovskij var blandt de stærkeste tilhængere af Bolsjevikkerne. En propagandist og visuelle kunstner, han var også en af de mest radikale og mest indflydelsesrige af moderne digtere. Et nyt samfund syntes at kræve en ny stemme, et nyt sprog, en ny rolle for digteren, og Majakovskij besvaret denne opfordring. Hans poesi skubber til grænserne for, hvad der var muligt, og ofte overskrider disse grænser. Følelsesmæssige, teater, undertiden retorisk, Majakovskij skaber tekster, som er så tilbøjelige til at være præget af humor, som af vrede, til at fejre liv som at argumentere imod dens uretfærdigheder. Hvis der skulle være et paradigme, og ikon for revolutionære poesi i det tyvende århundrede, Majakovskij ville være det. for At udforske poesi Vladimir Myakovsky — revolutionerende, humoristisk, eksperimenterende og ofte dybt følelsesmæssigt — klik på dette fotografi af ham.

Rainier Maria Rilke
Rainier Maria Rilke, levede et liv fuldstændig dedikeret til poesi og kunstens verden. Hans digte undersøge realm af æstetiske. Dette emne ikke, at nogle læsere (mig selv blandt dem) i sig selv virke som det mest frugtbar grobund for at undersøge: livet, trods alt, giver os mere end poesi. Og alligevel støde på Rilke er at blive betaget: af klarhed og intensitet af hans vilje til at se på tingene omkring ham, ved hans ekstraordinære indsats for at den verden, hvori han lever, — en verden, åbenbaret i kunst, og at der i ethvert kunstværk i sidste ende vender tilbage — og med den vidunderlige musik af hans linjer. Hans forbløffende Digte 1907-1908 bringe en ny intensitet af fokus på poesi; hans senere digte, blandt dem den sonet serie Sonetter til Orpheus og den monumentale række Duino Elegier, er blandt de høj-vand mærker af det tyvende århundredes kunstneriske bedrift. for At udforske poesi Rainier Maria Rilke, klik på dette foto af digteren.

Wallace Stevens

Wallace Stevens er ikke, ved første øjekast, er den slags person, der normalt er forbundet med poesi. En corporate executive-han var chefrådgiver for en af Usa ‘ s største forsikringsselskaber, — han skabte en poesi, der synes, ved første, ganske vanskeligt og endda skjule. Men det er kun ved første møde: Stevens skriver lyriske digte, og hans arbejde er langt mere dybt bekymret med sine følelser end de fleste kritikere anerkender. Digt efter digt adresser glæde eller fortvivlelse, i hverdagen: Stevens løbende poster’, hvad han følte ved, hvad han så.’ Hertil kommer, at nogle digtere i hele historien om den Vestlige litteratur har været, som forbruges af betydningen af fantasien, og med den problematiske relation mellem vores sind og den verden, som vi går og handle, som synes så klart at ligge uden for vores individuelle selv. for At udforske poesi af Wallace Stevens, klik på dette fotografi af ham.

Om at Læse Digte

Digte er afgørende for menneskelige væsener. Vi kan ikke leve uden dem.

Vi har brug for digte, og det faktum, at vi så ofte er bange for dem, eller betragter dem som ikke er værd at vores tid, er noget, der forlader os fattige. Efter alt, er digtene ikke har noget imod: de er bare ord på en side. De digtere, der skrev disse ord, hvis de er i live, kan huske, at ikke mange folk til at læse deres ord — men digte sig selv, digte ligeglad. De er der bare, for os til at læse eller til at ignorere.

i det omfang vi ikke læser digte vi frasiger os noget vigtigt. Digte kan hjælpe os med at komme i kontakt med os selv. At lytte til sig selv være opmærksom på, at konturerne af vores daglige tilværelse, er sværere at gøre, end det ser ud, og udforske vores kapacitet til at føle og forstå, — godt, og der er normalt ikke tid til. Efter at alle, der er så meget at gøre, og der er så mange steder at gå, og så mange krav til vores tid. Alt for ofte har vi kun begrænsede muligheder for at undersøge, hvad der er virkelig i os, og til at opleve, hvad der omgiver os hver eneste vågne øjeblik af vores liv.

Endnu vækst, som er så afgørende for menneskers liv: hvordan er det muligt at vokse, hvis vi ikke vist nye muligheder, muligheder, vi aldrig selv vidste, var der? Hvordan kan vi afprøve nye måder at se og føle og tænke? Fremme af vækst: dette er også provinsen i digtet.

I en af disse fragmenter af poesi, som mange mennesker kender, John Donne skrev, at “intet menneske er en ø.” Han mente, vi alle lever forbundet til hinanden. Men, på samme tid, vi alle faktisk ER øer, som hver optager en bevidsthed, der er forskellig fra alle andre. Hvor ofte skal vi virkelig vide, hvad en anden tænker eller føler? Og for at vende den rundt, er ikke mange af os holder mest af, hvad vi tænker og føler dybt inde i os, væk fra kontrol af andre? Dette er også provinsen af poesi, af alle menneskelige aktiviteter, det er den mest dybt dedikeret til at afsløre, at andre, hvad der er inden i et menneske hjerte og sind.

De digtere, der er anført nedenfor, hver og en af dem, har noget at sige til dig. I nogle tilfælde, hvad de har at sige, vil være vigtig, måske så vigtige, at det vil ændre dit liv, eller forvandle din følelse af hvem du er og hvad du er i stand til. Men digte er ikke ufejlbarlig: nogle gange kan de virke dumme eller banale eller blot almindelig forkert. Vi behøver ikke at knæle i ærbødighed, et digt: hvis vi ikke kan lide, hvad digteren siger, eller hvordan han eller hun siger det, er der ingen grund til at skjule vores egne følelser. Hvis et digt, synes ikke at sige til dig-eller mig-og vi har gjort et seriøst forsøg på at lytte-så vi er helt sikkert berettiget, inden du beslutter, at du har bedre ting at gøre end at læse digtet igen.

Da poetry er, efter min mening, først og fremmest et auditivt medium — hvordan digtet ser på en side, er ikke så vigtigt som, hvordan det lyder, når det er læst, eller hvordan det lyder i dit sind, som du husker stykker af digtet — de følgende sider og programmer tale om digte, som bogstaveligt talt tale om digte. Du vil høre digte, læse, som om digteren var henvender dig direkte, privat; du vil høre digte talte om, fordi poesi afhænger stemme, og den menneskelige stemme er vores bedste mulighed for at kommunikere den dybeste sandhed om vores liv.