Oversigt

Link: http://sites.warnercnr.colostate.edu/gwhite/overview/

Motivation

Motivationen for at udvikle Programmet MÆRKE at skabe en fælles grænseflade til estimering af overlevelse fra mærket dyr. Mærket dyr, kan blive re-stødt på som enten levende eller døde, der i en række eksperimentelle rammer. Forud for at MÆRKE, ingen program kombineret estimering af overlevelse fra både levende og døde re-møder.

Kapaciteter

Program MÆRKET giver overlevelse skøn fra mærket dyr, når de er igen stødt på et senere tidspunkt. De tidsintervaller mellem re-møder behøver ikke at være lige. Hvis der ikke er specificeret af brugeren, disse tidsintervaller er antaget at være 1. Mere end en gruppe af dyr, der kan være modelleret, fx, behandling og kontrol af dyrene. Re-møder kan være fra døde inddrivelser (fx, dyret er høstet), fra live genfanget (fx dyret er igen fanget), eller fra radio-tracking. Se Model for flere detaljer.

Den grundlæggende input til Program-MÆRKET er den støder historie for hvert dyr. Brugeren kan bruge en sammenfattet form af mødet historier, når flere dyr har den samme historie. Se Støder Historier-Fil for flere detaljer om, hvordan støde på historier, der er formateret til brug af MÆRKET.

Ud over at give overlevelse skøn, er disse estimater kan være udviklet som en del af en model. Der er en underliggende model, der forudsiger at overleve-estimater. Parametre kan være begrænset til at være den samme på tværs af re-møde lejligheder, eller alder, eller af gruppen, ved hjælp af parameter-indeks en matrix, eller PIM. SeParameter Matricer for flere detaljer. Et sæt af fælles modeller for screening af data oprindeligt er forudsat, med tid effekter, gruppe-effekter, tid*gruppe-effekter, og en null model for intet af ovenstående er fastsat for hver enkelt parameter, med alle mulige kombinationer på tværs af alle parametre. Se Pre-Definerede Modeller for flere detaljer.

Modellen kan omfatte kovariater, der er specifikke for det enkelte dyr eller til re-møde lejlighed. Eksempler er dyrets vægt på tidspunktet for mærkning, eller den gennemsnitlige temperatur over overlevelse interval. SeDesign-Matrix for flere detaljer. Udover logit link-funktion, andre link funktioner omfatte log-log, supplerende log-log, sin, log, og identitet.

Programmet MARK beregner skøn af model parametre via numeriske maksimal sandsynlighed teknikker. FORTRAN-program, der gør denne beregning bestemmer også numerisk antallet af parametre, der er identificerbare i modellen, og rapporterer sine gæt på en parameter, som ikke er identificerbare. Antallet af agtværdig parametre, der anvendes til at beregne den QAICc for modellen.

Resultater for forskellige modeller, som brugeren har bygget gemmes i en database, der er kendt som Resultater Database. De input data, der er gemt i denne database, hvilket gør det til en fuldstændig beskrivelse af modellen byggeprocessen. Databasen er set i et Resultater Browser – vinduet.

Oversigter, der er tilgængelige fra Resultater Browser – vinduet omfatter visning og udskrivning af model output (skøn, standard-fejl, og goodness-of-fit tests), afvigelse residualer fra modellen (herunder grafik og peg og klik mulighed for at se de støder historie, der er ansvarlig for en bestemt rest), likelihood ratio og ANODEV mellem modeller, og justeringer for over spredning.

Windows-Grænseflade

Disse kapaciteter er gennemført i et Microsoft Windows-style interface. Således, de fleste PC-brugere er bekendt med driften af sådanne programmer, og finde ud af, navigation rimelig nemt. Vinduer kan lukkes ved at klikke på vinduets luk-knap, og generelt er manipuleret ved hjælp af standard Vindue ‘ s konventioner. Kontekstafhængig hjælp skærme er til rådighed med Hjælp, klik på knapper og F1-tasten. Shift-F1-tasten kan også anvendes til at undersøge funktionen af en særlig kontrol eller et menupunkt. Hjælp skærme indeholde hypertext links til andre hjælpe skærme, med den hensigt at give alle de nødvendige program dokumentation på nettet med Hjælp skærme.